MVD

MVD,  eli mikrovaskulaarinen dysplasia on sairaus, jossa verinäytemuutoksissa sappihappoarvot ovat koholla, mutta koira on yleensä oireeton, maksan koko on normaali, ja yksittäinen shunttisuoni puuttuu. Muutokset ovat maksan mikroverenkierron tasolla. Sairaus ei yleensä vaadi hoitoa. Kuitenkin jotkin koirat oireilevat nirsoiluna, oksenteluna tai närästelynä. Yleensä koira myös on hoikka ja vähäenerginen.

 

Ruokavaliolla voidaan oireita minimoida, sillä maksan toiminta käy kovilla, kun ruoka on hankalasti sulatettavaa.

Iitulla on todettu korkeat sappihappoarvot, jotka kielivät maksan ongelmista. Ultraäänitutkimuksessa maksa oli normaali, eikä mikroshunttejakaan esiintynyt ammoniakkirasitustestin perusteella. Iitu on ollut oireeton, tosin syöminen oli ollut laiskaa.


Koska sappihappoarvot ovat koholla, päätin helpottaa maksan työtä syöttämällä Iitulle kevyttä, hyvin sulavaa ruokaa. Koska Iitu oli ollut jo raakaruoalla pidemmän aikaa, en kokenut lisäaineilla kyllästettyjen kuivaruokien syöttöä mieleisenä. Sen sijaan tutkin internettiä ja kävin keskusteluja USA:n päähän vastaavan tilanteen kanssa kamppailevien kanssa. Niiden pohjalta kehittelin puuroreseptin, joka toimii Iitun ruokinnan  pohjana.

Iitu syö kaksi kertaa päivässä, mutta suositeltavaa olisi syöttää useita pieniä annoksia päivän aikana. Annoskoko on liha- tai nappularuokaan verraten suurempi, sillä ruuassa on paljon ainesosia, joita koira ei ehdi käyttää hyväkseen tehokkaasti.
 


Iitun puuropohja


(pienelle koiralle riittää vajaaksi kuukaudeksi)


Peruspuuro

n. 500 g pakasteseitä

n.500-800 g kananjauhelihaa

(300 g kalkkunanjauhelihaa)

4 dl puuroseosta (riisi, ohra, kaura, hirssi, tattari ja pellavansiemen)

2,5-3 litraa vettä

(ripaus jodioitua suolaa)

 

Puuroseos huuhdellaan hyvin, laitetaan kannelliseen pataan ja mukaan lisätään vesi.  Pataan lisätään myös lihat ja kala. Uuni lämmitetään 200 asteeseen. Pataa haudutetaan kannen alla uunissa noin 2 tuntia.

 

Kasvissose

1 iso bataatti ( tai valmis bataattisose)

1 iso kesäkurpitsa

n. 300 g porkkanaa

paketillinen vihreitä papuja

1 parsakaali

(1 lanttu)

 

Sillä aikaa kun puuro valmistuu uunissa, keitetään kasvikset ylikypsiksi vedessä. Keittämisen jälkeen kasvikset soseutetaan tehosekoittimessa.

Puuron valmistuttua kasvissose sekoitetaan puuroon ja annostellaan n. 3 päivän annoksiin ja pakastetaan.Puuron sekaan on helppo lisätä päivittäin tarvittavat vitamiinilisät. Suositeltavin vitamiinilisä on pennuille tarkoitettu nestemäinen tai öljypohjainen vitamiiniliuos. Lisäksi ruokaan on hyvä lisätä öljyjä. Kalsiumin riittävästä saannista on huolehdittava. Vaihtelua puuroon saa lisäämällä mukaan raejuustoa, keitettyä kananmunanvalkuaista sekä sein lisäksi muita valkolihaisia kaloja. Maarianohdaketipat auttavat puhdistamaan maksaa, ja niitä onkin suositeltavaa lisätä ruokaan vähintäänkin kuuriluontoisesti.


Tämä hetken tiedon mukaan punainen liha, ja erityisesti lampaanliha, ovat vältettävimpiä ruokia MVD koirilla.


Huomioithan, että jokainen koira on yksilö, eikä tämäkään resepti välttämättä ole koirallesi paras mahdollinen. Koiran kuntoa seuraamalla saa viitteitä siitä, onko syöttämäsi ruoka koiralle sopivaa.


Kuitenkin positiivisia tuloksia on saatu tätä reseptiä noudattamalla; Iitun energiataso on noussut huomattavasti, ja ruokakuppi tyhjenee ennätysvauhtia. Olen saanut positiivisia kuulumisia myös parilta muulta korkeiden sappihappoarvojen omaavien koirien omistajilta.


 
Coming soon in english...